Kimbino
Kimbino

10+1 συμβουλές για εξοικονόμηση σε προσφορές σούπερ μάρκετ

14 Απριλίου 2023

Οι προσφορές των σούπερ μάρκετ μπορούν να σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρήματα στα ψώνια σου. Ετοιμάσαμε έναν οδηγό που μπορείς να ακολουθήσεις για να κερδίσεις χρήματα!

  #1 – Έλεγχος αναγκών
  #2 – Μαγείρεψε με βάση τα φυλλάδια προσφορών
  #3 – Έλεγξε την τιμή μονάδας
  #4 – Προτίμησε προϊόντα εποχής
  #5 – Θυμήσου τον κανόνα των 10 εβδομάδων
  #6 – Επιστράτευσε ακουστικά
  #7 – Μην εντυπωσιάζεσαι
  #8 – Επωφελήσου από τα προγράμματα επιβράβευσης
  #9 – Προσοχή στις σακούλες
  #10 – Δώσε βάση στις ημερομηνίες λήξης

Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ αποτελούν πονοκέφαλο για τα περισσότερα νοικοκυριά. Οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων, ψάχνουν τις προσφορές και ξεφυλλίζουν τα εβδομαδιαία φυλλάδια με την ελπίδα πως θα εντοπίσουν έξυπνες εκπτώσεις από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες φαίνεται πως οι Έλληνες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα πλέον στα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Η άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια αλλά και τα θαλασσινά, το ψάρι και το κρέας, έχει κάνει σήμερα – περισσότερο από ποτέ – επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστική έρευνα αγοράς.

Είναι σημαντικό να ψάχνεις άλλωστε τις τιμές και να μην ψωνίζεις στα τυφλά!

Ο καλά ενημερωμένος καταναλωτής βγαίνει πάντα κερδισμένος άλλωστε. Η εξοικονόμηση χρημάτων στα ψώνια του σούπερ μάρκετ είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη υπόθεση.

Στον χρηστικό οδηγό που ακολουθεί θα βρεις έξυπνα tips που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις χρήματα όταν ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ και να περιορίσεις τις δαπάνες του νοικοκυριού σου.

#1 – Έλεγχος αναγκών

Πριν φύγεις για το σούπερ μάρκετ βεβαιώσου πως έχει στα χέρια σου τη λίστα με ψώνια. Μην ψωνίζεις ποτέ χωρίς να ελέγξεις το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σου. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζεις τι ακριβώς χρειάζεσαι πραγματικά και ποιες είναι οι ελλείψεις που πρέπει να καλύψεις. Διαφορετικά θα χαθείς και θα καταλήξεις να αγοράζεις πράγματα που έχεις ήδη στο ψυγείο σου. Αυτό είναι μια σπατάλη που καλό είναι να αποφύγεις! Οργάνωσε λοιπόν εκ των προτέρων τα ψώνια σου, ώστε να έχεις μια ακριβή εικόνα για όλα όσα χρειάζεσαι κάθε φορά.

#2 – Μαγείρεψε με βάση τα φυλλάδια προσφορών  

Οι περισσότεροι καταναλωτές προγραμματίζουν πρώτα τα γεύματα που θέλουν να ετοιμάσουν και στη συνέχεια πηγαίνουν για ψώνια. Αυτή είναι μια πρακτική ωστόσο που δεν βοηθάει στην εξοικονόμηση χρημάτων. Κάνε ακριβώς τα αντίθετο: Τσέκαρε πρώτα τα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ με τις εβδομαδιαίες προσφορές και προγραμμάτισε τα γεύματά σου με βάση τις εκπτώσεις που θα βρεις. Έξυπνο και πρακτικό! Μπορείτε, για παράδειγμα, να βρείτε προσφορές για αρνί στο φυλλάδιο της Lidl και αντίστοιχες προσφορές για τυρί στο φυλλάδιο της Κρήτης, αντλώντας έτσι έμπνευση για τις συνταγές της εβδομάδας σας.

#3 – Έλεγξε την τιμή μονάδας

Δώσε βάση στα… ψιλά γράμματα! Μερίμνησε ώστε πριν προβείς σε μια αγορά και παρασυρθείς από μια προσφορά να ελέγξεις και την τιμή μονάδας. Για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η φέτα, συνήθως στο ταμπελάκι της προσφοράς υπάρχει μια τιμή – κράχτης, και με μικρά γράμματα αναγράφεται η τιμή του κιλού. Εκεί πρέπει να δώσεις προσοχή! Αντίστοιχα μια συσκευασία γιαουρτιού που είναι σε προσφορά στα 2,5 ευρώ σίγουρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον σου. Ωστόσο μπορεί να διαπιστώσεις, με μια δεύτερη ματιά, πως πρόκειται για συσκευασία των 350 γραμμαρίων και όχι των 400 που συνήθως προμηθεύεσαι.

#4 – Προτίμησε προϊόντα εποχής

Ψώνισε ντομάτες την άνοιξη και το καλοκαίρι και το χειμώνα προτίμησε λάχανα και χόρτα. Τα προϊόντα εποχής είναι πάντοτε πιο οικονομικά στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ. «Κάθε πράγματα στον καιρό του» που λέει και η γνωστή παροιμία. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσεις σημαντικά χρηματικά ποσά! Τα φρούτα και λαχανικά εποχής θα τα βρεις πιο εύκολα άλλωστε και στις προσφορές των σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με αυτά που είναι εκτός εποχής οι τιμές των οποίων παραμένουν συνήθως «τσιμπημένες».

#5 – Θυμήσου τον κανόνα των 10 εβδομάδων  

Αν ψάχνεις έναν τρόπο για να πετύχεις πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων στο σούπερ μάρκετ τότε δεν πρέπει να ξεχνάς τον κανόνα των 10 εβδομάδων. Κατά μέσο όρο, μια εκπτωτική προωθητική προσφορά σε ένα προϊόν επαναλαμβάνεται κάθε 10 με 12 εβδομάδες. Έχοντας αυτό κατά νου μπορείς να ψωνίζεις πάντα σε έκπτωση! Για παράδειγμα μόλις βρεις μια συσκευασία δημητριακών σε προσφορά, γέμισε το καλάθι σου με 10 συσκευασίες. Καταναλώνοντας μια συσκευασία την εβδομάδα, θα ξεμείνεις μόλις θα «τρέχει» εκ νέου η εκπτωτική προσφορά. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις ποτέ δημητριακά στην αρχική τιμή τους.

#6 – Επιστράτευσε ακουστικά  

Η μουσική που παίζει στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μια τακτική μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ώστε να σε χαλαρώσουν και να σε κάνουν να κινείσαι με πιο αργούς ρυθμούς. Όσο περισσότερο ωστόσο παραμένεις μέσα στο σούπερ μάρκετ τόσο περισσότερα χρήματα ξοδεύεις σε άσκοπες αγορές. Η λύση: χρησιμοποίησε ακουστικά και ψώνισε με τον δικό σου ρυθμό και φυσικά με τη δική σου μουσική!

#7 – Μην εντυπωσιάζεσαι

Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα προσφορές. Σε κάθε διάδρομο υπάρχουν ειδικές προβολές προϊόντων σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Τα χρειάζεσαι όμως; Μην εντυπωσιάζεσαι από τις ειδικές προσφορές και μείνε στον στόχο σου: να ψωνίσεις μόνο όσα έχεις ανάγκη. Μια πρακτική που ακολουθούν άλλωστε τα μάρκετ είναι να τοποθετούν τα προϊόντα που θέλουν να προωθήσουν σε ειδικές θέσεις μέσα στα ράφια. Πρόκειται για τις θέσεις στις οποίες πέφτει πρώτα το μάτι σου. Ωστόσο υπάρχουν προσφορές που είναι καλύτερες και παραμένουν «κρυμμένες» στα κάτω ράφια. Μην εντυπωσιάζεσαι λοιπόν, και ψάξε καλά μια προσφορά πριν την εμπιστευτείς!

#8 – Επωφελήσου από τα προγράμματα επιβράβευσης

Ο ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ είναι υψηλός. Έτσι οι περισσότερες αλυσίδες προσφέρουν προγράμματα επιβράβευσης για να προσελκύσουν καταναλωτές. Μην χάνεις λοιπόν την ευκαιρία αυτή! Συνήθως καλείσαι να συγκεντρώσεις πόντους τους οποίους εξαργυρώνεις στη συνέχεια σε μετρητά και άλλα δώρα στο ταμείο ή υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις σε επιλεγμένα προϊόντα που αφορούν μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στα προγράμματα επιβράβευσης. Στον Μασούτη για παράδειγμα μπορείς να εκδόσεις μια Mas Card και να μαζέψεις πόντους με κάθε αγορά σου, ενώ με το πρόγραμμα επιβράβευσης Lidl Plus έχεις στην κατοχή σου μια ψηφιακή κάρτα που «φορτίζει» με πόντους και ειδικές προσφορές κάθε εβδομάδα.

Έξτρα tip: Αν δυσκολεύεσαι να συγκρατηθείς στο σούπερ μάρκετ και προχωράς σε άσκοπες δαπάνες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια προπληρωμένη κάρτα για τις αγορές σου. Τοποθέτησε εκεί αποκλειστικά ποσό που θες να δαπανήσεις και σίγουρα δεν θα μπορέσεις να ξεφύγεις!

#9 – Προσοχή στις σακούλες

Φρόντισε ώστε να έχεις πάντα μαζί σου σακούλες πολλαπλών χρήσεων, και μάλιστα αρκετές. Οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται πλέον στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Μπορεί η χρέωση να είναι μικρή, δεν είναι ωστόσο αμελητέο το ποσό αθροιστικά στα ψώνια του μήνα. Όλοι άλλωστε επισκεπτόμαστε σχεδόν καθημερινά ένα σούπερ μάρκετ στη γειτονιά μας. Αρκεί να υπολογίσεις πόσα χρήματα πετάς σε πλαστικές σακούλες. Μην ξεχνάς πως επιβαρύνεις και το περιβάλλον.

#10 – Δώσε βάση στις ημερομηνίες λήξης

Πριν προμηθευτείς ένα προϊόν που βρήκες σε προσφορά σε κάποιο φυλλάδιο σούπερ μάρκετ βεβαιώσου για την ημερομηνία λήξης του. Συνήθως αρκετές αλυσίδες τοποθετούν σε ειδικές εκπτώσεις προϊόντα που λήγουν σε λίγες ημέρες. Εάν δεν πρόκειται να το καταναλώσεις άμεσα ωστόσο, θα χαλάσει και πρακτικά θα έχεις πετάξει τα λεφτά σου. Δώσε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό! Μην ξεχνάς επίσης τη διαφορά ανάμεσα στην σήμανση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και στην «ημερομηνία λήξης». Στην πρώτη κατηγορία, η ένδειξη αφορά κυρίως την ποιότητα και όχι την ασφάλεια των προϊόντων ενώ στη δεύτερη υποδηλώνει πως δεν πρέπει να καταναλωθεί ένα προϊόν (διαβάστε περισσότερα εδώ). Κάνε το διαχωρισμό και βεβαιώσου πως ψωνίζεις έξυπνα και σωστά κάθε φορά!

Οι προσφορές των σούπερ μάρκετ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εξοικονόμηση χρημάτων στα ψώνια της εβδομάδας και του μήνα. Κινήσου έξυπνα μέσα στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, κρατώντας πάντα μια λίστα αγορών και έχοντας ξεφυλλίσει όλα τα φυλλάδια προσφορών που είναι σε ισχύ κάθε φορά. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρεις να κερδίσεις σημαντικά χρηματικά ποσά και να δώσεις μια μεγάλη οικονομική ανάσα στον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό σου. 


Διαβάστε επίσης:

Χρήσιμα tips για έξυπνες και ασφαλείς αγορές στην Black FridayΧρήσιμα tips για έξυπνες και ασφαλείς αγορές στην Black Friday