Kimbino
Kimbino

Market pass: Γιατί συμφέρει η άυλη κάρτα – Οδηγός οικονομίας

20 Απριλίου 2023

Το market pass είναι μια κρατική επιδότηση που σε βοηθάει να κερδίσεις χρήματα στις αγορές σου στο σούπερ μάρκετ. Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός οικονομίας με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

 1. Τι είναι το market pass
  • Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση για το market pass;
  • Market pass: Πώς πληρώνεται το ποσό;
  • Πόσα χρήματα δικαιούμαι;
 2. Άυλη κάρτα για αγορές – Πως λειτουργεί
  • Πως εκδίδω άυλη ψηφιακή κάρτα για market pass;
  • Γιατί συμφέρει περισσότερο η άυλη κάρτα
 3. Market pass & Φυλλάδια Προσφορών: Έξυπνα tips για μεγαλύτερη οικονομία
  • Κινηθείτε με βάση τα φυλλάδια
  • Συνδυάστε με το «καλάθι του νοικοκυριού»
  • Αξιοποιήστε κουπόνια
  • Ώρα για πρόγραμμα επιβράβευσης
  • Μην ξεχνάτε τη λίστα

1. Τι είναι το market pass

Το market pass είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης – οικονομικής ενίσχυσης που ξεκίνησε από το κράτος, με στόχο την αντιμετώπιση των αυξήσεων που καταγράφονται στα σούπερ μάρκετ της χώρας. Με μέριμνα του κράτους, καταβάλλεται ένα ποσό για ψώνια σε σούπερ μάρκετ σε χιλιάδες δικαιούχους. Η επιδότηση έχει διάρκεια 6 μήνες. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023.

Τα χρήματα καταβάλλονται στους δικαιούχους με δύο τρόπους:

 • Με απευθείας κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό
 • Με κατάθεση χρημάτων σε άυλη ψηφιακή κάρτα

Στην πρώτη περίπτωση το ποσό ωστόσο είναι μειωμένο, ενώ στη δεύτερη καταβάλλεται στο 100%.

Το market pass αποτελεί μια χρηματική ενίσχυση που προορίζεται αποκλειστικά για αγορές στα σούπερ μάρκετ ή γενικά στα καταστήματα τροφίμων (όπως παντοπωλεία, μίνι μάρκετ και άλλα).

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση για το market pass;

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, εφόσον είναι άγαμοι, σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.

Αντίστοιχα, όσοι είναι έγγαμοι, μέρη συμφώνου συμβίωσης ή μονογονεϊκές οικογένειες, θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ.

Επί μέρους υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, ωστόσο οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον ιστότοπο vouchers.gov.gr/marketpass και άμεσα ενημερώνονται για το εάν είναι δικαιούχοι της επιδότησης.

Market pass: Πώς πληρώνεται το ποσό;

Η καταβολή των χρημάτων γίνεται με δύο τρόπους αντίστοιχα.

Στην άυλη ψηφιακή κάρτα η επιδότηση πιστώνεται κάθε μήνα. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 100% της ενίσχυσης για αγορές στα σούπερ μάρκετ. Συνολικά λαμβάνουν 6 ισόποσες δόσεις.

Μέσω τραπεζικής κατάθεσης οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 80% του market pass. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται σε δύο δόσεις κάθε τρεις μήνες.

Πόσα χρήματα δικαιούμαι;

Όπως και με κάθε άλλη κρατική ενίσχυση έτσι και στην περίπτωση του food pass το πρώτο πράγμα που απασχολεί τους καταναλωτές είναι το πόσα χρήματα δικαιούνται.

Το ποσό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή του και τα εισοδήματα που διαθέτει.

Πρακτικά ωστόσο το κράτος καταβάλλει το 10% του ποσού που ξοδεύει ένα νοικοκυριό για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Για μια μονομελή οικογένεια το ποσό αυτό φτάνει έως τα 220 ευρώ ανά μήνα. Σε οικογένειες με περισσότερα μέλη, η επιδότηση αυξάνεται κατά 100 ευρώ ανά μέλος, με μέγιστο ποσό market pass τα 1.000 ευρώ.

2. Άυλη κάρτα για αγορές – Πως λειτουργεί

Για να εκδώσει κανείς μια άυλη ψηφιακή κάρτα αγορών για το πρόγραμμα market pass θα χρειαστεί ένα έξυπνο τηλέφωνο, smartphone, με λειτουργία NFC για ανέπαφες συναλλαγές.

Πρακτικά, η κάρτα «κατεβαίνει» στο κινητό το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται το ίδιο ως κάρτα. Για κάθε αγορά σας στο σούπερ μάρκετ περνάτε το κινητό τηλέφωνό σας από το μηχάνημα POS και τα χρήματα αφαιρούνται αυτόματα από την άυλη ψηφιακή κάρτα.

Πως εκδίδω άυλη ψηφιακή κάρτα για market pass;

Η άυλη κάρτα για αγορές με το market pass εκδίδεται από τις τράπεζες VIVA WALLET, EUROBANK και ALPHABANK. Δεν χρειάζεται ωστόσο να διατηρεί ήδη κάποιος λογαριασμό σε αυτές τις τράπεζες.

Η διαδικασία είναι αισθητά πιο απλή, από όσο φαντάζει.

Οι δικαιούχοι επιλέγουν την τράπεζα στην οποία θέλουν να εκδώσουν την ψηφιακή κάρτα και ακολούθως λαμβάνουν ένα SMS στο κινητό τους με αναλυτικές οδηγίες.

Οδηγίες αποστέλλονται και μέσω email, όπου υπάρχει σχετικό link για να κατεβάσει κανείς την κάρτα.

Οι καταναλωτές καλούνται να χρησιμοποιήσουν ένα μοναδικό username και password που θα γνωρίζουν μόνο αυτοί. Η άυλη ψηφιακή κάρτα έχει ενεργοποιηθεί.

Γιατί συμφέρει περισσότερο η άυλη κάρτα;

Σίγουρα η άυλη κάρτα συμφέρει περισσότερο. Ο λόγος φυσικά είναι απλός: εκεί καταβάλλεται το 100% της επιδότησης.

Αν για παράδειγμα δικαιούστε 100 ευρώ για αγορές στο σούπερ μάρκετ, στην άυλη ψηφιακή κάρτα θα λάβετε ολόκληρο το ποσό. Αντίθετα, αν επιλέξετε την τραπεζική κατάθεση θα χάσετε 20 ευρώ και θα πάρετε μόνο τα 80 ευρώ.

Κατά συνέπεια με την άυλη κάρτα μπορείτε να πραγματοποιήσετε περισσότερες αγορές στο σούπερ μάρκετ, και αν κινηθείτε έξυπνα θα καταφέρετε να επωφεληθείτε στο έπακρο την κρατική επιδότηση.

3. Market pass & Φυλλάδια Προσφορών: Έξυπνα tips για μεγαλύτερη οικονομία

Πως μπορείτε λοιπόν να βγείτε διπλά και τριπλά κερδισμένοι από τη χρήση του προγράμματος market pass και την αξιοποίηση της άυλης ψηφιακής κάρτα;

Ας δούμε ορισμένα έξυπνα tips που θα σας βοηθήσουν:

Κινηθείτε με βάση τα φυλλάδια: μελετήστε προσεκτικά τα φυλλάδια προσφορών της κάθε εβδομάδας. Προγραμματίστε τις αγορές σας με βάση τα προϊόντα που είναι σε έκπτωση κάθε φορά. Γνωρίζοντας πως τα χρήματα πιστώνονται κάθε μήνα στην άυλη ψηφιακή κάρτα μπορείτε να ενημερωθείτε εγκαίρως για τις προσφορές που θα τρέχουν εκείνη την εβδομάδα και να επιλέξετε τις πιο συμφέρουσες για εσάς.

Συνδυάστε με το «καλάθι του νοικοκυριού»: επιλέξτε προϊόντα που βρίσκονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Χρησιμοποιήστε την άυλη κάρτα για τις προσφορές που τρέχουν στο καλάθι σε προϊόντα μακράς διάρκειας όπως μακαρόνια, ρύζι, και ελαιόλαδο. Έτσι θα μπορέσετε να προμηθευτείτε τρόφιμα πιο οικονομικά, που σίγουρα θα χρειαστείτε κάποια στιγμή, χωρίς επί της ουσίας να τα πληρώσετε μιας και θα έχετε χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το market pass ποσό που σας αντιστοιχεί.

Αξιοποιήστε κουπόνια: συνδυάστε την άυλη ψηφιακή κάρτα με εκπτωτικά κουπόνια. Οι προσφορές ισχύουν συνδυαστικά και μπορείτε έτσι να προμηθευτείτε μεγαλύτερες ποσότητες ή να επωφεληθείτε από συνδυαστικές εκπτώσεις 1+1 που θα βρείτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ώρα για πρόγραμμα επιβράβευσης: με την άυλη κάρτα θα πιστώνεται για τουλάχιστον 6 μήνες ένα ποσό από το κράτος στον ψηφιακό λογαριασμό σας. Εάν δεν είστε εγγεγραμμένοι σε κάποιο πρόγραμμα επιβράβευσης των σούπερ μάρκετ τώρα είναι μια ιδανική ευκαιρία να το πράξετε. Με τις αγορές που θα κάνετε μέσα στο εξάμηνο θα συγκεντρώσετε σίγουρα πόντους, τους οποίους θα μπορείτε να εξαργυρώσετε και μετά το market pass. Έτσι η «επιδότηση» θα συνεχιστεί για εσάς!

Μην ξεχνάτε τη λίστα: το ποσό που πιστώνεται στην άυλη κάρτα είναι πάντα συγκεκριμένο. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με τα σημαντικά τρόφιμα που χρειάζεστε και φυσικά να μην ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό σας. Έτσι θα έχετε αποκτήσει όλα όσα πραγματικά χρειάζεστε χωρίς να βγάλετε παράλληλα ούτε ένα ευρώ από τη δική σας τσέπη.

Το market pass είναι μια κρατική επιδότηση που σας παρέχει ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό για τις αγορές σας στο σούπερ μάρκετ. Επιλέγοντας την έκδοση της άυλης ψηφιακής κάρτας θα λάβετε το μέγιστο ποσό της επιδότησης και έτσι θα μπορείτε να πραγματοποιείτε περισσότερες αγορές. Συνδυάζοντας την άυλη κάρτα με κουπόνια, φυλλάδια προσφορών και ειδικές προωθητικές ενέργειες, θα βγείτε σίγουρα πιο κερδισμένοι! 


Διαβάστε επίσης:

Προσφορές σούπερ μάρκετ: 10+1 συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρήματα