Kimbino
Kimbino

Γιορτή του πατέρα 2023: Πότε είναι φέτος + Έξυπνες ιδέες δώρων

14 Ιουνίου 2023

Η Ημέρα του Πατέρα πλησιάζει! Ανακαλύψτε υπέροχες ιδέες για δώρα για την Ημέρα του Πατέρα και χαροποιήστε τον δικό σας με κάτι ξεχωριστό.

Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια γιορτή αφιερωμένη στους ήρωες της καθημερινότητάς μας: την πατρική φυσιογνωμία που όλοι έχουμε ανάγκη στο στάδιο της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς μας. Είναι μια κινητή γιορτή που ξεκίνησε το 1908 από την Αμερική, και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο τον πλανήτη. 

Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πως ξεκίνησε αυτή η ιδιαίτερη γιορτή που είναι αφιερωμένη στην πατρότητα, ιδέες για έξυπνα και πρωτότυπα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον πατέρα σας, καθώς και μια σειρά από άκρως διασκεδαστικές δραστηριότητες για να γιορτάσετε όλοι μαζί την Ημέρα του Πατέρα.

Πότε γιορτάζουμε την Ημέρα του Πατέρα στην Ελλάδα;

Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για κινητή γιορτή, η οποία συνήθως γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Έτσι, φέτος πέφτει στις 18 Ιουνίου 2023.

Η Ιστορία και παγκόσμια σημασία αυτής της γιορτής

Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια ξεχωριστή γιορτή για πολλούς και διάφορους λόγους. Η πρώτη αναφορά στην εν λόγω γιορτή έρχεται από την Αμερική, το 1908 όταν η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον ήθελε να τιμήσει την μνήμη των 210 πατεράδων που έχασαν τη ζωή τους στην Τραγωδία του Μόνονγκα.

Πρόκειται για μια γιορτή η οποία έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, μιας και την τιμούν διαφορετικοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο. Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με τον τρόπο αυτό η εν λόγω γιορτή έχει αποκτήσει παγκόσμιο αντίκτυπο αν και υπάρχουν χώρες όπως η Νότια Κορέα που γιορτάζουν την Ημέρα του Πατέρα τον Μάιο. Το σίγουρο πάντως είναι πως πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην πατρική φιγούρα, να διασκεδάσουμε και φυσικά να δείξουμε την αγάπη μας προσφέροντας πρωτότυπα δώρα.

Κάθε παιδί χρειάζεται έναν πατέρα

Κάθε παιδί χρειάζεται τον πατέρα του, μια ισχυρή πατρική φιγούρα στην καθημερινότητα του. Για αυτό άλλωστε είναι σημαντικό και οι δύο γονείς να περνούν παραγωγικό χρόνο με τα παιδιά τους. Η συνεισφορά του πατέρα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού είναι αδιαμφισβήτητη. Έρευνες έχουν καταδείξει τον σημαντικό πατρικό ρόλο και την επιρροή που αυτός έχει για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

«Αν κάποιος δεν είχε έναν καλό πατέρα, τότε πρέπει να δημιουργήσει έναν» λέει ο Φρειδερίκος Νίτσε και έχει απόλυτο δίκιο.Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε για τον οποίον έχει κυριαρχήσει η λαϊκή αντίληψη πως πατέρας δεν είναι μόνο αυτός που γεννάει ένα παιδί αλλά και αυτός που το μεγαλώνει σωστά. Μέσω της Ημέρας του Πατέρα τιμάται η συνεισφορά των ανδρών που φέρνουν στον κόσμο παιδιά, που υιοθετούν παιδιά ή που αναλαμβάνουν την κηδεμονία παιδιών και βοηθούν στην ανατροφή τους.

«Αν κάποιος δεν είχε έναν καλό πατέρα, τότε πρέπει να δημιουργήσει έναν»

(Φρειδερίκος Νίτσε)

Είναι σημαντικό και σπουδαίο άλλωστε το να τιμούμε όχι απλώς τους βιολογικούς πατεράδες αλλά και κάθε πατρική φιγούρα μέσα στη ζωή μας. Άνθρωποι απλοί της διπλανής πόρτας αλλά και διάσημοι σπεύδουν κατά καιρούς να εκφράσουν δημόσια το ευχαριστώ στους πατριούς τους, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανατροφή τους.

Πρόσφατα, η Ναταλία Γερμανού, μια από τις πιο διάσημες Ελληνίδες παρουσιάστριες αναφέρθηκε στον πατριό της λέγοντας πως ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο θαύμαζε και είχε λάβει τη θέση του «δεύτερου πατέρα» της.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πρέπει πάντα και με κάθε τρόπο να δείχνουμε στις πατρικές φιγούρες που υπάρχουν στη ζωή μας το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν για εμάς. Η Ημέρα του Πατέρα είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία για να το κάνουμε αυτό.

Ιδέες δώρων για την Ημέρα του Πατέρα

Το να επιλέξει κανείς δώρα για άνδρες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για δώρα που προορίζονται για έναν πατέρα. Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια καλή ευκαιρία να επιστρατέψετε φαντασία και δημιουργικότητα και να κάνετε ένα πραγματικά αξέχαστο δώρο στον πατέρα σας.

Επιλέξτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι ή τον τύπο προσωπικότητας

Γενικά υπάρχουν πολλές ιδέες για δώρα που μπορεί να λατρέψει ένας πατέρας. Πως ωστόσο θα βρείτε την κατάλληλη για τη δική σας περίσταση; Ο οδηγός που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει:

#Βήμα 1ο – Σκεφτείτε τα ενδιαφέροντα

Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτείτε τα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι του πατέρας σας. Τι του αρέσει να κάνει; Πως περνάει τον ελεύθερο χρόνο του; Στη συνέχεια δεν έχετε παρά να επιλέξετε ένα δώρο που να ανταποκρίνεται σε αυτές ακριβώς τις ανάγκες. Αν για παράδειγμα είναι λάτρης του καλού καφέ μπορείτε να του χαρίσετε μια Delonghi Καφετιέρα Espresso, την οποία θα βρείτε στο Πλαίσιο σε έκπτωση κατά 60 ευρώ, ή να επιλέξετε κάποιο αντίστοιχο δώρο από άλλα παρεμφερή καταστήματα ηλεκτρικών.

Άλλες ιδέες:

 • Σετ ψαρέματος
 • Αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό
 • Ελβετικός σουγιάς
 • Σπάνια κρασιά
 • Ένα smartwatch για την καταγραφή της προπόνησης
 • Αδιάβροχο κινητό ανθεκτικό στο κολύμπι
 • Στολή ιππασίας
 • Σετ εργαλείων

#Βήμα 2ο – Μην ξεχνάτε την προσωπικότητα

Προτιμήστε δώρα που βρίσκονται κοντά στην προσωπικότητα του πατέρα σας. Αν πρόκειται για έναν πιο αθλητικό τύπο δεν έχετε παρά να στραφείτε σε αθλητικά είδη, ενώ αν πρόκειται για έναν άνθρωπο που του αρέσει ο διαλογισμός τότε ένα στρώμα γιόγκα θα ήταν σίγουρα ένα εξαιρετικό δώρο. Αντίστοιχα αν ο πατέρας σας είναι ένας άνθρωπος που αφιερώνει χρόνο για την περιποίηση του εαυτό του μπορείτε να στραφείτε σε επιλογές όπως μια κρέμα χεριών, ένα λάδι φροντίδας για το μουστάκι ή ένα αποσμητικό.

Άλλες ιδέες:

 • Σετ περιποίησης προσώπου
 • Εκλεπτυσμένα αρώματα
 • Εισιτήρια για το θέατρο
 • Ένα εισιτήριο διαρκείας για την αγαπημένη του ομάδα

#Βήμα 3ο – Προσθέστε δικές σας πινελιές

Τα δώρα έχουν μεγαλύτερη αξία όταν διαθέτουν μια πιο προσωπική νότα. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα δώρο ή να προσθέσετε δικές σας πινελιές (όπως για παράδειγμα με μια κάρτα ευχών) σε ένα δώρο που μόλις αγοράσατε. Μπορείτε να πάρετε έμπνευση από αντίστοιχες ιδέες δώρων για τη Γιορτή της Μητέρας, και να τις διαμορφώσετε στην περίπτωση του πατέρα σας. Αυτό που πρέπει πάντα να έχετε κατά νου άλλωστε όταν προσφέρετε δώρα στους γονείς σας είναι το ότι θα πρέπει απλώς να δείξετε την αγάπη σας, με ένα δώρο λίγο πιο προσωπικό, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.

Άλλες ιδέες: 

 • Μια κάρτα με ευχές
 • Ένα μπλουζάκι με την αγαπημένη του φράση
 • Ένα ημερολόγιο με το όνομά του
 • Ένα κολάζ με κοινές σας φωτογραφίες
 • Ένα μπρελόκ με το αρχικό γράμμα του ονόματός του

Χαρίστε στον πατέρα σας κάτι ξεχωριστό

Το να φτιάξετε ένα πιο προσωποποιημένο δώρο για τον πατέρα σας είναι αναμφίβολα μια ιδιαίτερα έξυπνη ιδέα για αυτή την ξεχωριστή ημέρα του χρόνου. Μάλιστα σε μια DIY πρόταση δώρου μπορείτε φυσικά να συμπεριλάβετε όλα τα μέλη της οικογένειας και να περάσετε λίγο παραγωγικό χρόνο όλοι μαζί.

Οι χειροποίητες κατασκευές εκτός από μοναδικές και πρωτότυπες έχουν και ιδιαίτερα συναισθηματική αξία. Μπορείτε μέσω αυτών να δείξετε την αγάπη σας προς την πατρική φιγούρα που σας συντροφεύει στο ταξίδι της ζωής, με έναν τρόπο πραγματικά ιδιαίτερο.

Ορισμένες ιδέες για DIY προτάσεις δώρων

 • Ένα βίντεο με ευχές: μπορείτε να συμπεριλάβετε όλα τα μέλη της οικογένειας. Ζητήστε από τον καθένα να πει μια ευχή στην κάμερα. Το αποτέλεσμα θα είναι συγκινητικό, διασκεδαστικό και φυσικά αξέχαστο
 • Φτιάξτε μια… μεγάλη κάρτα: αν δεν νιώθετε άνετα με την κάμερα και τη λήψη βίντεο δεν έχετε παρά να φτιάξετε μια πραγματικά μεγάλη ευχετήρια κάρτα. Πάλι, μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας να γράψουν από μια δική τους ευχή.
 • Δημιουργήστε έναν μοναδικό πίνακα: πάρτε πινέλο, χρώμα και… φαντασία και φτιάξτε όλοι μαζί έναν πραγματικά ιδιαίτερο πίνακα ζωγραφικής. Αν δεν είστε όλοι εξίσου καλοί στη ζωγραφική μπορείτε να στραφείτε στην αφηρημένη τέχνη και φυσικά να βάλει ο καθένας από μια πινελιά!

Δώστε στον πατέρα σας το πιο πολύτιμο πράγμα – τον χρόνο σας

Εκτός από δώρα ωστόσο η Ημέρα του Πατέρα μπορεί να μετατραπεί σε μια οικογενειακή παράδοση. Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία άλλωστε για δραστηριότητες και ομαδικές εξορμήσεις στην φύση.

Μπορείτε να βγείτε για ένα πικ-νικ όλοι μαζί, να απολαύσετε ένα διήμερο σε κάποιον δημοφιλή τουριστικό προορισμό ή να περάσετε λίγο χρόνο διασκεδάζοντας στο σπίτι και παίζοντας παιχνίδια όπως επιτραπέζια ή κάποιο άλλο σύγχρονο online game. Η Γιορτή του Πατέρα είναι μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσετε μια κονσόλα παιχνιδιών, ώστε να απολαύσετε μερικές οικογενειακές στιγμές διασκέδασης. Μπορείτε να αναζητήσετε προσφορές σε Xbox, το οποίο βρίσκεται σε χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με άλλες κονσόλες και προσφέρει αρκετές επιλογές διασκέδασης. Διαφορετικά, έχετε πάντα την επιλογή ένος PlayStation ή ακόμη και μια κονσόλας εικονικής πραγματικότητας, που επίσης είναι δημοφιλή αν και πιο ακριβές προτάσεις.

Μια άλλη έξυπνη ιδέα είναι να… υποδυθείτε όλοι το τιμώμενο πρόσωπο που δεν είναι άλλος από τον πατέρα σας: περάστε ένα 24ωρο όλοι μαζί συμμετέχοντας στα χόμπι και στις δραστηριότητές του. Με τον τρόπο αυτό θα έρθετε πιο κοντά και σίγουρα η φετινή ημέρα του πατέρα θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

Η ημέρα της πατρικής αγάπης

Η ημέρα του πατέρα αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής που αξίζει όλοι να δείξουμε στον πατέρα μας. Η πατρική φιγούρα είναι αυτή που συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και μας βοηθάει να γίνουμε σωστοί και ισορροπημένοι άνθρωποι.

Κάθε χρόνο η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δείξουμε στον πατέρα μας πόσο σημαντικός είναι για εμάς και φυσικά να εκδηλώσουμε την αγάπη μας.

Για να γίνει η φετινή Ημέρα του Πατέρα πραγματικά αξέχαστη δεν έχετε παρά να επιλέξετε μια πρωτότυπη και άκρως ιδιαίτερη ιδέα για δώρο και φυσικά να επιδοθείτε σε οικογενειακές δραστηριότητες που θα σας φέρουν όλους πιο κοντά και θα κάνουν τον πατέρα σας να νιώσει ιδιαίτερος και ξεχωριστός. Κατέχει άλλωστε πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας και είναι μια καλή ευκαιρία η ημέρα αυτή για να του το υπενθυμίσετε. 


Διαβάστε επίσης:

Δροσιστείτε – Το καλοκαίρι είναι εδώ!
Θερινές εκπτώσεις 2023 – Πότε είναι και τι αξίζει να αγοράσεις
Προσφορές σούπερ μάρκετ: 10+1 συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρήματα

Αναζήτηση

Εγγραφείτε και επωφεληθείτε στο έπακρο από τα οφέλη.